ПРОЈЕКТИ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И ГРАДА НИША ДОБИЛИ СРЕДСТВА ЕУ
24.09.2010

Одобрено је пет милиона евра за 29 пројеката у Србији градовима и општинама а још 25 локалних самоуправа ће бити укључено у реализацији пројеката као партнери. Величина донације, у првом кругу пријављивања износи између 100 и 300 хиљада евра. Програм Exchange 3 донео је, захваљујући пројектима Градске опстине Палилула и Града Ниша око 260.хиљада евра у Ниш. Делегација Европске уније у Републици Србији и Стална конференција градова и општина организовали су овим поводом, свечану промоцију уговора са градовима-општинама којима су одобрени пројекти на основу првог позива у оквиру EXCHANGE 3 програма. Присутним представницима градова и општина су се обратили: Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије, Винсент Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО и Ирина Славковић, менаџер програма EXCHANGE 3.

Овој свечаности у Београду присуствовали су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, поводом доделе гранта општинском пројекту у области социјалних услуга у износу од 113. хиљада евра и Бобан Михајловић, члан Већа Града Ниша за пројекат одобрен Граду за унапређење градских служби, вредан 143.хиљада евра.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије је навео да је 10 милиона евра одређено за програм EXCHANGE 3 и изјавио да ће у овом циклусу пројекта општине и градови из Србије користити средства за унапређење живота у локалним срединама, од развоја стратегија управљања чврстим отпадом, преко успостављања Географског информационог система, унапређења могућности инвестирања у туризам, јачања локалних финансија. То су сви елементи побољшања пословне климе и могућности за инвестирање и побољшање живота-нагласио је Ђелић“.

„EXCHANGE 3 програм представља велики успех, јер стимулише сарадњу и размену искуства између општина из Србије и Европске уније. С једне стране, ова сарадња ће побољшати квалитет услуга за грађане на локалном нивоу, у економској, социјалној и културној сфери, док ће с друге, директно укључити локалне актере у процес који сваки дан, корак по корак, приближава Србију Европској унији, истакао је Винсент Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији. Ови пројекти, по оцени Дежера стављају грађане Србије у сам центар процеса одлучивања што је и кључна вредност Европске уније

„Захваљујем се Делегацији Европске уније на залагању за развој локалне самоуправе и подршци нашем пројекту “Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група” истакао је проф др Игор Новаковић, председник Градске општне Палилула. Овај пројекат остварујемо у сарадњи са општином Кјустендил у Бугарској а одобрена средства искористићемо да формирамо мултидисциплинарни мобилни тим који ће пружати сет услуга у области социјалне заштите најугроженијим категоријама становништва наше општине. Пројекат ће се посебно фокусирати на стара и изнемогла лица, као и на особе са инвалидитетом, затим социјално угрожене, који услед свог економског статуса не поседују једнака права. На територји општине Палилула регистроване су и 1125 социјално-угрожене особе са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. Од 5061 старијих људи (преко 70 година) 487  је из околних села општине Палилула. То су радно неактивне особе које не могу себи да обезбеде основна средства за живот, слабо покретна и генерално мало физички активна.

Програм EXCHANGE 3, који  финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера које су започете у оквиру програма EXCHANGE 1 и EXSCHANGE 2 и усмерен је на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији.